להיות עוסק מורשה זה להיות עצמאי וזה אומר להגשים לא מעט חלומות ולהימנע משלל פשרות שנוגעות לעולמם של השכירים. עם זאת, להיות עוסק מורשה גם אומר להתמודד מול שלל חובות. עוסק מורשה מחויב לגבות ולשלם מע"מ, לעקוב אחר המע"מ שהוא שילם בגין הוצאות שנוגעות לקיום העסק (כדי לקבל החזרים), להוציא חשבונית מס בכל עסקה, לדווח לרשויות המע"מ אודות מחזור העסקאות, לדווח למס ערך מוסף באופן חודשי / דו חודשי בהתאם להיקף ההכנסות, לעקוב אחר קיזוז ההוצאות, לעיתים גם נדרש לנהל צוות עובדים ולהיות אחראי על המשכורות וכדומה. מכאן שאם מבקשים לנהל עסק עצמאי תחת קטגוריה של עוסק מורשה ובו זמנית להקל על עצמכם את החיים, מוזמנים ללמוד אלו כלים יחסית פשוטים עשויים לפשט עבורכם את הפעולה באופן ניכר.
נקודות פתיחה – חשיבות ההגדרה
אם עומדים להפוך לעצמאיים, נציין שיש לא מעט מידע שחשוב להכיר בנושא עוסק מורשה. עם זאת, רגע לפני שמקבלים החלטה להיות עוסק מורשה ולא עוסק פטור, יש לבחון היטב את סך המשתנים. אי לכך ראוי לחדד שאם הצפי הוא שעומדים לעבור את היקף ההכנסה שמייצג עוסק פטור (נכון לשנת 2022 מדובר ב 102,292 ש"ח), אם שיקולי תדמית גם כן חלק מהמשוואה, אם פתיחת העסק כרוכה בהוצאות משמעותיות ואם בכל מקרה עומדים לעבוד מול עוסקים מורשים, הרי שבהחלט יש טעם לבחור באופציה של עוסק מורשה, אם כי תמיד מוטב להתייעץ עם דמות מקצועית, כגון רואה חשבון.
בחירה מושכלת של רואה חשבון
ציינו מעורבות של רואה חשבון ועל כן נמשיך עם הנקודה החשובה הזו. אין ספק שעוסק מורשה חייב לעבוד בצמוד לרואה חשבון, אך כאן נעצור לחדד שאין לבחור בכל אחד. חשוב להבין שרואה החשבון לא רק מסייע להגיש דו"חות מדי חודשיים, ולסגור כראוי את השנה, אלא רואה חשבון גם נדרש לא פעם לייעץ, לייעל הליכים, להציע דרכים שמסייעות להימנע מהוצאות מיסוי מיותרות וכדומה. אי לכך הכרחי לוודא שבוחרים ברואה חשבון זמין ואדיב. כזה שעונה לטלפון, שמוכן לענות על שאלה עסקית מבלי להוציא חשבונית וכמובן כזה שמלווה בתחום לא מעט עסקים מורשים, כך שיש לו ניסיון רב ומסייע.
מתייעלים באמצעות טכנולוגיה
מצאתם רואה חשבון מקצועי? בשלב זה יש לבחון כיצד הטכנולוגיה עשויה להוריד מכם משימות, למנוע טעויות אנוש, לקצר מהלכים ובאופן כללי לבצע עבורכם שורה של פעולות אוטומטיות. כך למשל ניתן לבחור בתוכנה שמסייעת להפיק מסמכים, כגון חשבוניות מס, תעודות משלוח, הזמנות וכדומה, כמובן לצד חותמת דיגיטלית. כמו כן, רצוי להיעזר במערכת אוטומציה שמסייעת להוציא חשבוניות אוטומטיות עבור תשלומים דחויים ושסוגרת מגוון משימות רלוונטיות. מעבר לכך, אם יש צורך, ניתן לשקול מערכת ניהול הוצאות שבין היתר סורקת חשבוניות ומעבירה אותן ישירות למנהל החשבונות, מערכת CRM שמסייעת להעניק ללקוחות שירות יותר מדויק וכדומה. כאן נחדד שכל עוד ניתן לסנכרן ביו כמה תוכנות, כך החיים שלכם ושל רואה החשבון שלכם יהיו יותר קלים.
טיפ של מקצוענים
לבסוף נסיים עם טיפ של מקצוענים. הרעיון הוא לנסות כמה שיותר לדחות תשלומי מע"מ, במיוחד טרם התשלום נכנס לחשבון הבנק. מכאן שאם מעניקים שירות והכסף טרם נכנס, אין למהר להוציא חשבונית מס, אלא עדיף לשכנע את הלקוח להסתפק בחשבונית עסקה. מדוע? ובכן חשבונית מס נרשמת כהכנסה, משמע היא מחייבת בתשלומי מע"מ. מכאן שאם לקוח "נחמד" מחליט לדחות את התשלום, יוצא שמשלמים מע"מ טרם רואים מע"מ, מדובר במצב שמביל לחוסר איפוס בהכנסות. מנגד, חשבונית עסקה אינה מובילה לתשלומי מס – מדובר בפשרה יעילה שלרוב מובילה להסכמה.