אם בעבר ניהול המידע נעשה בעל פה ובכתב והלחימה באמצעות כלי נשק פיזיים בלבד, כיום הטכנולוגיה היא חלק בלתי נפרד משדה הקרב. זאת, כולל טכנולוגיות לניהול מידע ממוחשב. ניהול כזה, כולל היבטי אבטחה של המחשוב (“סייבר"), הוא מסוג הדברים שבהם מפורסמת יחידת ממר"ם. כולנו שמענו עליה כמובן, אך מה היא עושה בפועל? כיצד מתקבלים לשירות ביחידה זו? מהם התחומים הספציפיים שבהם היא עוסקת? כיצד שירות בה משתלב עם החיים באזרחות לאחר מכן? זו היא סקירה קצרה, לכל מי שמתעניינים:
יחידת ממר"ם, במבט מהיר והיסטורי
ממר"ם הם במקור ראשי התיבות, של הביטוי "מרכז מחשבים ורישום ממוכן”. כיום, פירושם "מרכז המחשבים ומערכות המידע". כך או כך, מדובר על יחידת מחשוב צה"לית בולטת מאוד, אשר מספקת מענה לניהול תשתיות המחשוב של זרוע היבשה ושל המטכ"ל. זו הייתה יחידת המחשב הראשונה בצה"ל וגם כיום, שמור לה מקום מרכזי מאוד בפעילותו.
מה דרוש בכדי להתקבל?
בכדי להתקבל ליחידה זו, דרוש בין השאר דפ"ר 60. יש תפקידים מיוחדים ביחידה זו, אשר דורשים רקע של עשר יחידות לימוד מחשבים ופרופיל 72 לפחות. כמובן, מומלץ תמיד לבדוק את המצב העדכני לגבי הדרישות.
מיונים מאתגרים ומעניינים
אם אתם מתאימים לדרישות הבסיס לכניסה לממר"ם, השלב הבא שתצטרכו לעבור הוא שלב המיונים. אלה מיונים מאתגרים למדי, אשר מתקיימים שלוש פעמים לאורך השנה. במסגרתם, רוצים לראות בין השאר יכולת חשיבה טובה, למידה מהירה ויצירתיות בפתרון אתגרים. אגב, מעבר המיונים מאפשר גם להגיע למסלולים מיוחדים כמו תלפיות. מעשית, המיונים מתבטאים במבחנים מסוגים שונים, כגון מבחן השלמת צורות ("מה הצורה החסרה"?), מבחן חשיבה לוגית, מבחן מיומנות באנגלית ואף מבחן שמיועד להעריך את אישיותכם. לאחר מכן, עשוי להיות סבב מיומנים נוסף, בהתאם לתפקיד שבו מדובר.
כמה מילים על ההכשרה
ההכשרה בממר"ם, היא למקצועות שנובעים כמובן מתחומי הפעילות של היחידה. פעילות זו, כוללת תפעול וניהול תשתיות מחשוב שונות, תכנות ואבטחת המערכות. בהתאם לכך, החיילים שעוברים הכשרה לממר"ם עשויים ללמוד ניהול חוות שרתים, תכנות ובדיקות תוכנה, לימודי "מגיני סייבר ומיישמי הגנה בסייבר”, “מטמיעי טכנולוגיות סייבר” או חוקרי ומפתחי מערכות הגנתיות (חממ"ה). אלה רק כמה דוגמאות – יש נושאים נוספים.
ועוד כמה דברים שכדאי לדעת
מי שמתכונן לשרות ביחידה כזו, בוודאי ירצה להיערך עם מידע נוסף ואף יתרגל מראש מיומנויות שונות. על קצה המזלג, אלה עוד כמה פרטי מידע שעשויים לסייע:
- מה אם אני לא "גאון מחשבים"? – לא רק "גאונים" מתקבלים לממר"ם. רקע קודם חזק במחשוב בהחלט יסייע ויכולת מנטאלית גבוהה גם. אבל אם יש מוטיבציה ויחסי אנוש טובים, הם בהחלט נלקחים בחשבון וגם עשויים ליצור הבדל של ממש, בתוצאות שתשיגו במיון.
- מה עושים עם זה באזרחות? – לאחר שירות בממר"ם, הידע שרכשתם ביחידה זו עשוי להיות פתח לקריירה מעניינת לא פחות בחיים האזרחיים.
- ומה לגבי 8200? – יש שמתבלבלים בין יחידות המחשוב השונות בצבא (שלמעשה יש כמה מהן). יחידה 8200 הוא שם בולט במיוחד, אבל היא לא קשורה לממר"ם. זו יחידה נפרדת ששייכת לחיל המודיעין.
לסיכום
ללא ספק, המחשוב שינה באופן דרמטי את שדה הקרב המודרני. גם עבור מי שישרת ביחידה כמו ממר"ם, זו תהיה כנראה בחירה שתשליך באופן דרמטי על השירות הצבאי וגם על החיים הפרטיים שלאחריו. כל זאת, בכיוון מעניין, מספק ואף מתגמל מאוד.